aku mac baru

salam n hye all . aku ney barubaru sak bwat blog . mac ada y aku nda taw , so blew bhakan kamu helphelp aku . (=

Thursday, 26 January 2012

kepadamu yang memilihku kelak

kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak . terima kasih keran telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih . padahal kamu begitu tahu , aku hanya wanita biasa , yang sangat jauh dari empurna kerananya ku ingin tahu ,aku bukan wanita sempurna , aku begitu banyak kekurangan , maka ketahuilha ..

 kepadamu yang akan memilih ku ..

aku tak sebijak siti khadijah , kerananya ku ingin kamu tahu , aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan . maka ku mohon padamu , bijaklha dalam menghadapiku , jangan marah padaku , nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulha pemimpinku , tak akan berani ku membangkang pada mu .

duhai kau yang telah memilihku kelak .. ingatlha , tak selamanya aku akan cantik di mata mu , ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur , menyiapkan makan untuk kamu dan anakanak kita nanti - Insyallah - maka aku akan tampak kotor dan berbau asap .atau kerana seharian ku harus menguruskan istana kecil kita , agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. maka mungkin aku tak  sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja .. ataukha kamu akan menemukan ku tersengguksengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu , bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan sagala rasamu tapi kerana semalam saat kau tertidur dengan nyenyak aku tak sedetikpun tertidur kerana harus menjaga anak kecil kita yang sedang sakit , dan k tahu kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikitpun lelapmu .. jadi jika esok pagi kau mendapati ku begitu letih dan ada lingkaran hitam d mataku , maka tetaplha tersenyum padaku kerana kau ada lha kekuatanku ..

padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak ..

ketahuilha , aku tak sesabar Fatimah , ada kalanya kaw akan menemukanku begitu marah , menangis , bukankerana ku membangkang padamu , tapi aku hanya wanita biasa , aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku , tempat untuk melepaskan penatku , dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu atau kau begitu sibuk dengan pekerjaan mu , maka bersabarlha , yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu .. kerana bagiku kau adalha titisan embun yang mampu memadankan segala resahku .
ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayanga si kecil kerana lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisan sungguh bukan kerna ku ingin menyakitinya tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya . maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita tapi cukup kau usap kepalaku dan bisikkan kata sayang di telinga kerana dengan itu ku tahu kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan pada anak kita dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya dan aku akan berjanji tak kan mengulanginya lagi .

padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak ..

ketahuilha , aku tak secerdas Aisyah .. maka jangan pernah bosan mengajariku , membimbingku ke arah-Nya , walau kadang aku begitu bebal dan bodoh tapi jangan pernah letih mengajariku ... jangan segan membangunkanku di spertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada kekasih yang Maha Kasih .. jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalam-amalan Sunnah .. bimbing tanganku ke JannahNya agar kamu dan aku tetap berstu di dalamnya .

padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku ..

seiring berjalannya waktu , kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah akan menipis dan memutih . kulitku yang bersih akan mulai berkedut . tanganku yang halus akan menjadi kasar .. dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik yang kau khitbah puluhan tahun lalu .. bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu .. maka jangan pernah berpaling dariku kerna satu yang tak pernah berubah , bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan bertambah iaitu rasa cintaku pada mu .

ketahui lha .. tiap harinya , tiap jam , minit dan detiknya , telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu . maka , cintailha aku dengan apa adanya aku .. jangan berharap aku menjadi wanita sempurna .. maafkan aku kerana aku bukan puteri .. aku hanya wanita biasa ..   

    

4 comments: